Kan jeg fortsatt passe kjæledyr under coronavirus (Covid-19)-pandemien?
Ja, du kan selvsagt passe kjæledyr hvis tjenestene dine er å regne som viktige for helsen og velferden til dyret.
Dyrepassing er en tjeneste som virkelig kan hjelpe de som har behov for hjelp under den nåværende coronavirus-krisen, for eksempel eldre, de som jobber i såkalte "kritiske stillinger" (leger, sykepleiere, matbutikk, kollektiv trafikk osv), de med kroniske helsetilstander, gravide, eller personer som har psykiske helseproblemer eller funksjonshemming.
Som alltid, sørg for at bookingen betales via Pawshake-siden eller -app'en, slik at kjæledyret har veterinærdekning og at du er beskyttet av Pawshakes Betryggelsesgaranti.
Hvordan øke sjansen for å holde seg frisk og trygg mens man passer dyr
- Ved hundelufting, ta med antibac, hansker og din egen sele og/eller bånd hvis du har dette hjemme. Antibac og hansker er også lurt ved hjemmebesøk for katter og andre dyr.
- Ikke opphold deg lenge i eller utenfor eiers hjem ved henting og avlevering for å småprate. Det kan dere gjøre via telefon eller meldinger før, under og etter.
- Hold minst 1 meters avstand fra klienten din, eller avtal en kontaktløs henting ved å hente hunden deres fra hagen eller bilen deres.
- Ikke overdriv nærkontakten med kjæledyret når det er i din omsorg. Hvis det er mulig: Hold hanskene dine på når du håndterer eller tar på dyret.
- Unngå å berøre ansiktet ditt. Bruk en munnmaske hvis det hjelper deg å huske å ikke ta deg i ansiktet.
- Når du kommer hjem, bør du kaste hanskene dine, vaske hendene i minst 20 sekunder med såpe og vann, og la skoene dine være utenfor døren.
- Coronaviruset sies å kunne overleve på harde overflater i flere timer og muligens i flere dager, så unngå å berøre dørhåndtak eller porter uten hansker, og desinfiser umiddelbart etter berøring.
Hvordan utføre det første møtet under Covid-19 pandemien?
Hvis du ennå ikke har møtt dyreeier og dyret, kan du avtale et virtuelt møte via en videosamtale via mobilen din, Zoom, Google Hangouts eller Facetime.
Sørg for å stille alle viktige spørsmål du ville spurt under et fysisk møte, og adressér gjerne eventuelle bekymringer du har rundt viruset (spesielt hvis eieren selv er syk). Norsk Helseinformatikk (NHI) gir deg en god oversikt over symptomene på infeksjon med coronaviruset HER.
Hvis dyreeier er i hjemmekarantene eller -isolering, bør du ikke selv møte eier fysisk annet enn på veldig god avstand og la kjæledyret bli kjent med deg på et trygt sted (for eksempel i eiers hage eller bakgård) før eier bekrefter bookingen med deg.
Kan jeg bli smittet av coronaviruset fra et kjæledyr?
Det er ingen tydelige bevis på at kjæledyr kan spre coronaviruset. Det offisielle rådet fra WHO er at vi kan fortsette å samhandle med og ta vare på kjæledyrene våre som normalt, samtidig som vi praktiserer god hygiene. I noen unntakstilfeller kan imidlertid viruset havne på kjæledyrets pels. Kjæledyret blir ikke nødvendigvis tydelige sykt og blir ikke smittsom på samme måte som et sykt menneske. Likevel er det alltid lurt å praktisere gode hygienetiltak for å forhindre at viruset overføres videre.
Det tryggeste er uansett for deg og hunden at fremmede ikke kommer bort for å klappe hunden under turen. Bruk hansker når du håndterer kjæledyret du passer og hold katter i et begrenset område om mulig. Dette er den beste fremgangsmåten for sosial distanse, men også tryggest for kjæledyret og deg. Unngå overfylte områder når du går tur for å minimere risikoen.
Denne informasjonen er gjeldende fra 12. april 2020 og vil bli oppdatert hvis videre utvikling fremkommer.
Hva hvis jeg ikke føler det er helsemessig trygt å være dyrepasser nå?
Det er helt i orden hvis du ikke føler deg komfortabel med å passe kjæledyr på dette tidspunktet. Hvis du skulle føle deg syk, selv om du ikke mistenker at du har coronaviruset, bør du bli hjemme. Husk å sette profilen din i Bortemodus hvis du ikke kan ta nye bookinger fremover.