Det å være en dyrepasser er en jobb med masse ansvar som krever gode forberedelser. Derfor er det viktig å spørre de riktige spørsmålene under det første møtet med din nye dyrepasser, uavhengig om det er en hund eller et annet dyr som skal passes. Men hva bør dere egentlig snakke om? Vi gir deg en liste under, vinklet mot hund, men ment for alle dyr.
Din hunds oppførsel og personlighet
Fortell hundepasseren om personligheten til hunden din – i detalj og vær ærlig! Er han en gladgutt? Aktiv? Hvilke leker liker han? Hvordan oppfører han seg i nærheten av barn, andre hunder eller katter? Har han gode båndmanerer? Er han uavhengig eller litt sjenert? Liker han bilturer? I hvilke situasjoner bjeffer han? Liker han å kose, eller ikke? Tigger han? Tygger han noen gang på ting? Du vet dette best selv... Hundepasseren vil ønske å vite alt om hunden din!
Hvordan ser en vanlig dag ut for hunden?
Fortell hundepasseren nøyaktig hvordan din hunds daglige rutine er. Hvor ofte går dere på tur, hvor, og til hvilket klokkeslett? Fortell passeren når hunden din vanligvis får mat og hva slags mat han får, hvorvidt han får noen medisiner eller har noen helseplager. Fortell når han sover og når han er aktiv, hva som er favorittplassen hans, hvor han sover om natta, hvorvidt han kan være alene hjemme på egen hånd og hvor lenge. Det er viktig å holde seg til hundens rutine så mye som mulig under oppholdet, så del denne informasjonen med hundepasseren.
Hvordan ser en vanlig dag ut for hundepasseren?
Spør hva slags planer hundepasseren har i løpet av bookingperioden. Har vedkommende planlagt noen aktiviteter på dagen, og hvordan passer hunden inn? Vil hunden måtte være alene i hundepasserens hjem, og hva føler du om det? Selv om du har en ”enkel” hund, kan et opphold i noen andres hjem være litt stressende for ham. Pass på at hunden vil få nok oppmerksomhet under oppholdet sitt. Spør om du kan få se hele huset, slik at du kan se hele miljøet hunden din vil oppholde seg i. Hvor vil han få lov til å gå og kan han velge ut en plass for seg selv? Spør så mange spørsmål som du ønsker: Tross alt vil dette være et midlertidig hjem for hunden din!
Diskuter reglene
Fortell hundepasseren hvilke kommandoer hunden din kan og la passeren øve på dem med hunden din. De vil bli mye bedre kjent med hverandre på denne måten. Belønn hunden din med en godbit eller ros hvis det fungerer. Snakk om reglene hunden din kjenner hjemmefra og snakk om reglene i hundepasserens hjem. Kanskje hunden får lov til å være i sofaen hos deg, men ikke hos hundepasser. Hunder lever fint med forskjellige regler på forskjellige steder, men de trenger tid til å lære seg det nye settet med regler. Aldri straff ham hvis han ikke gjør det riktig med en gang; han gjør det ikke for å irritere deg. Fortell eller vis ham hva som forventes i stedet for å kjefte.
Turer: Hva må en være obs på?
Er hunden vant til å gå uten bånd? Selv hunder som hører på eieren sin kan oppføre seg forskjellig når de er på tur med noen andre. En ansvarlig hundelufter setter hundens sikkerhet først og vil kun sette dem fri i et trygt og inngjerdet område. Fortell hundepasseren om hundens oppførsel utendørs, hva han liker og hva han er redd for. Som hundelufter, tenker du å ta hunden med til skogen i bil? Sikre hunden i bilen, enten i et hundebur (hvis eieren har et) eler i en bilsele. Dette er ikke bare tryggere på turen, det forhindrer også at hunden hopper ut så snart du åpner døren.
Hundepasserens opplevelse
Spør hundepasseren om hennes eller hans erfaring med hunder. Hvor mange års erfaring har denne personen? Har vedkommende erfaring med store eller små hunder, og forskjellige raser? Hvor ofte tar hundepasseren vare på kjæledyr? Hva vet han eller hun om kroppsspråket til hunder? Hva gjør hundepasseren hvis hunden din blir stresset eller redd? Spør i vei – jo mer du vet om hundepasserens kunnskap, jo bedre.
Forvent det uventede
Alle hunder kan vise uventet oppførsel i en uvant situasjon. Han kan for eksempel vise frykt eller stress, separasjonsangst, han kan sutre, oppføre seg forskjellig mot barn og hunder, eller til og med forsøke å rømme. Pass på at dette er en mulighet og spør hundepasseren hvordan han/hun vil håndtere situasjonen og fortell hva du forventer. Hvis du ønsker å vite mer om hvordan hunden din vil oppføre seg når du er borte, avtal en prøveovernatting!
Hvordan holder vi kontakten?
Snakk om praktiske saker som avlevering og henting, samt overlevering av veterinærens kontaktdetaljer og hundens pass. Pass på at hunden din er micro-chippet og registrert i tilfelle nødsituasjoner. Diskuter hvordan du ønsker å holdes oppdatert. Hundepasser kan for eksempel sende deg en daglig bildeoppdatering via Pawshake.
Sist, men ikke minst: Lytt til magefølelsen din
Alt handler om å være tilfreds med hundepasseren og å kunne stole på at hunden din vil ha det bra sammen med ham eller henne. Som hundepasser er det viktig å ha et godt forhold til eieren. Vær nysgjerrig og åpne med hverandre. Finner du det hele litt nervepirrende? Det er forståelig! Tross alt møter du noen for første gang. For å gjøre ting litt enklere kan du skrive ned tingene du ønsker å spørre om. Eller skriv ut dette blogginnlegget og ta det med til deres første møte.
------------------------------------------
Finn din neste hundepasser: